Reflexologie

Reflexzonetherapie (ook voetreflex of reflexologie genoemd) is een natuurlijke geneeswijze, die ervan uit gaat dat op handen, voeten en oren zones liggen, die corresponderen met alle organen, klieren en andere delen van het lichaam. Het lichaam wordt als het ware weerspiegeld op de voeten, handen en oren. Door middel van een speciale massage van de reflexzones worden reacties in het lichaam verkregen. Hierdoor kunnen klachten worden verholpen of verlicht.

Reflexzonetherapie is als geneeswijze al eeuwen bekend.

Hoe werkt voetreflex? Het doel van reflexologie is het herstellen van een natuurlijk evenwicht in het lichaam. Het ondersteunt en bevordert de natuurlijke processen en brengt zo het lichaam in balans. Het zelfherstellend vermogen van de mens wordt gestimuleerd zodat (pijn)klachten kunnen verminderen of zelfs verdwijnen. Door het met speciale technieken bewandelen van de reflexzones wordt een reactie bewerkstelligd in het desbetreffende lichaamsdeel.

Reflexzonetherapie kan bij heel veel klachten gebruikt worden (ook chronische), zoals pijnklachten, stress, spier- en gewrichtsklachten, spijsverteringsklachten, vermoeidheid, slaapstoornissen, hormonale klachten (zoals pms en overgangsklachten), nek-, rug- en schouderklachten, hoofdpijn, luchtwegaandoeningen, zwangerschapsongemakken (ik behandel niet in de eerste 3 maanden van de zwangerschap). Voetreflex kan ook lichamelijke ongemakken bij kankerpatiƫnten verminderen, zoals pijn, misselijkheid of vermoeidheid.

Daarnaast gaat er een zeer ontspannende werking van een reflexzone behandeling uit, waardoor zowel lichamelijke als geestelijke rust wordt bevorderd. Reflexologie kan dus ook heel goed preventief worden gebruikt om klachten te voorkomen.